Lijstjes

Ik was gisteren nogal streng met betrekking tot de site Het Beste Boek. Want lijstjes zijn tegelijk natuurlijk het mooiste wat er is. Om op te stellen, om te lezen, om te vergelijken. Ik heb enkel iets tegen de kwalificatie van 'beste'. Alsof sommige boeken beter zijn dan andere, de enige die daarover kan oordelen is de individuele lezer. 'One man's pleasure is another man's poison' en 'Some will pay for what others pay to avoid.'

Maar het lijstje van Het Beste Boek nodigt uit voor een tegenlijst, van Belgen en vrouwen:

BELGEN:

Menuet van Louis-Paul Boon
Een grimmig en zwart boek over een man die werkt in een koelcel, na Marc Dutroux niet meer van deze beruchte Belg los te zien. Boontje stond langdurig op de lijst voor de Nobelprijs maar won hem niet, net zoals Hugo Claus en Willem Frederik Hermans.

Het Goddelijk Monster van Tom Lanoye
Eerste en beste deel van de trilogie alhoewel de andere twee niet te versmaden zijn (en beide prijzen wonnen en deze niet). Nadat je eenmaal begonnen bent ben je te benieuwd om te stoppen omdat je wilt weten hoe het afloopt.

Het Jaar van de Kreeft van Hugo Claus
Belgische en verbeterde versie van Turks Fruit over een man die zijn vrouw verliest aan de kanker. De vrouw is gemodelleerd naar Claus’ toenmalige partner Kitty Courbois die tot nu toe gelukkig niet aan kanker is overleden.

Lijmen/Het Been van Willem Elschot
Reizend door China las ik het complete werk van Elschot en voelde me tussen de pagina’s van dit boek een beetje ‘thuis’. Lijmen/Het Been kende ik al van de verfilming voor de Nederlandse televisie met Bob de Lange en Ton Lensink (Ti-ta tovenaar). Op de lijst

Memoires van een Luipaard van Peter Verhelst
Hypnotiserend geschreven boek over een jonge man, een tekenaar, in Antwerpen en zijn geliefde, een soort vrouw die regelrecht uit de film Cat People zou kunnen zijn weggelopen.

Ex-drummer van Herman Brusselmans
Schrijver die niet drummen kan sluit zich aan bij een band die geheel uit gehandicapten bestaat. Maar meeer nog dan om het verhaal gaat het bij Brusselmans om stijl van schrijven. Onlangs verfilmd.

Vrouwen:

De Vanger van Manon Uphoff
Mooi korte novelle over een broer en een zus die een groot huis erven. De sfeer is horrorachtig, magisch en toch blijft alles herkenbaar.

Eenzaam avontuur van Anna Blaman
Romantisch en noodlottig verhaal over schrijver/detective die zijn vrouw niet vertrouwt, achtervolgt, een lesbische relatie vermoedt en van een relatie met haar kapper weet heeft.

Belg en vrouw:

Slaap! van Annelies Verbeke
Vrouw en Belg tegelijk, dan kun je het gelijk wel opgeven en kom je natuurlijk niet hoog op de lijst van Het Beste Boek. Een geweldig boek over een man en een vrouw die allebei aan slapeloosheid leiden en een slechte invloed op elkaar hebben.

Tenslotte:

Slechts één Belg won de Nobelprijs voor literatuur, een Vlaming, geboren in Gent, maar hij schreef in het Frans en voornamelijk toneel, Maurice Maeterlinck, bekend van Pelléas en Melisande en De Blauwe Vogel, symbolistische stukken die heden ten dage nauwelijks meer worden gespeeld. Toch een betere score dan de Nederlandse literatuur, die tot nu toe geen enkele Nobelprijswinnaar opleverde.

Foto: hopeloze en slapeloze want onmogelijke winnaar Annelies Verbeke, Belgisch en vrouwelijk tegelijk

Reacties

Daniel Trust zei…
Voor meer info over Maurice Maeterlinck on stage zie ook eens www.ntgent.be/wieismaurice

Populaire posts