Viaggio in Italia

We bevinden ons op een Italiaanse avond met Italiaanse muziek en Italiaans eten. Ik herinner me en vertel over een gebeurtenis die me overkwam tijdens mijn eerste reis naar Italië, meer dan vijfentwintig jaar geleden.

Indertijd moest je als je geld wilde opnemen met een zogenaamde kascheque naar het postkantoor, daar moest je je legitimeren en dan kon je je geld opnemen. Ik deed dat onder andere onderweg in de badplaats La Spezia, tussen Genua en Pisa, op weg naar Toscane. Vlak voordat ik naar Italië vertrok was ik op Tweede Pinksterdag verliefd geworden. Op de vrouw die later mijn vrouw zou worden. Maar dat wist ik toen nog niet.

Ik was bijzonder verliefd, maar ver van mijn geliefde verwijderd en stuurde diverse brieven poste restante naar Spanje waar zij zich tegelijkertijd bevond, op vakantie met een vriendin, zoals ik op vakantie was met twee vrienden en twee vriendinnen. Ook zij stuurde mij brieven, naar Florence en naar Rome, die ik tijdens mijn verblijf daar en onderweg las en herlas.

Ik kwam terug in Rotterdam en ontving daar enige weken later een brief uit Italië. Van een meisje, Francesca. Met een foto van een mooie donkere jongedame. Ze schreef me dat ze verliefd op me was. Ze werkte op het postkantoor van La Spezia en vond dat ik er uit zag als David Bowie. Ze wilde haar ziel verkopen aan de duivel om me weer te zien. Klaarblijkelijk had ze toen ik daar in het postkantoor geld kwam opnemen mijn adres genoteerd. Ik, verliefd als ik was, op een ander, schreef haar vriendelijk terug dat ze haar ziel niet moest verkopen, maar dat het me speet dat ik haar liefde niet kon beantwoorden.

Reacties

Populaire posts