Belarus Free Theatre: Zone of Silence



Het is weer tijd voor de Internationale Keuze van de Schouwburg en de eerste voorstelling die ik bezoek is van het Belarus Free Theatre: Zone of Silence. Een voorstelling in drie delen waarvan we vanavond twee delen te zien krijgen. Het eerste deel Divers bestaat uit monologen van randfiguren uit de Wit-Russische samenleving. Een geluidstechnicus zonder onderarmen, een homo, een aan de drank verslaafde vrouw, een communiste, een man die danst op straat. De teksten gaan snel en razen voorbij, de Engelse boventiteling is bijna niet te volgen. Maar het zijn mooi neergezette, bijna documentaire portretten. Elke monoloog eindigt met een foto van de geportretteerde waarvan de spelers het verhaal hebben verteld.

Het tweede deel Numbers is zeer indrukwekkend en indringend. Aan de hand van allerlei statistieken wordt de situatie in Wit-Rusland (Belarus) geschetst en die is niet bepaald hoopgevend. Was het eerste deel vooral veel tekst, dit tweede deel is vooral veel beeld. Een verontrustend beeld van een samenleving in ontbinding. Steeds wordt een situatie vrij abstract in beeld gebracht waarna op het scherm achter de spelers een statistisch gegeven wordt getoond over bijvoorbeeld de hoeveelheid abortussen, de hoeveelheid geestelijk gestoorden, etc.

Ik ben blij dat dit soort voorstelling gemaakt kan worden, tegen de verdrukking in, en ben verbaasd dat ze hier getoond kunnen worden.

Reacties

Populaire posts