My French Filmfestival

Terwijl in Rotterdam het International Film Festival Rotterdam (IFFR) het einde nadert is online al sinds 18 januari en nog tot 18 februari de zesde editie van het My French Filmfestival te volgen. Een online filmfestival met louter Franstalige films. Voor slechts € 5,99 kun je in totaal 10 speelfilms (eigenlijk 12 maar 2 zijn vanwege copyrights niet in Nederland te zien), 2 documentaires, 3 animatiefilms en 8 korte films bekijken (de animatiefilms en korte films zijn voor iedereen gratis te zien). Tot nu toe heb ik zes speelfilms bekeken, alle animatiefilms en twee korte films. Alle speelfilms en animatiefilms waren erg goed, de twee korte films vielen me beide tegen.

Henri, Henri

Van de lange films sprong Henri, Henri er boven alles uit, een bijzondere film over (halve) weesjongen Henri (Victor Andres Turgeon-Trelles) die in een nonnenklooster opgroeit. (Zijn vader is weggelopen, zijn moeder is dood.) Een kruising tussen Abel van Alex van Warmerdam en Amélie Poulainc is het het verhaal van een wereldvreemde jongen wiens gave het is licht in het leven van de mensen te brengen. In het klooster werkt hij als lampenverwisselaar en als het klooster gesloten wordt en hij op straat staat vindt hij een baan in een lampenwinkel. Ook sluit hij vriendschap met een oude man, een ex-augurkenkoning, en wordt hij verliefd op een blind meisje dat werkt als caissière in een pornobioscoop. Een schitterend in beeld gebracht sprookjesachtig romantisch verhaal met happy end.

L'affaire S.K. 1

Ook de op een waargebeurd verhaal gebaseerde policier L'affaire S.K. 1 (Serial Killer 1 van Frédéric Tellier) over de eerste seriemoordenaar die in Frankrijk werd opgespoord met behulp van DNA-onderzoek, sprong er voor mij bovenuit. Het verhaal wordt via twee tijdslijnen verteld. Het begint met de twee advocaten die S.K. 1 moeten gaan verdedigen tot aan zijn eventuele veroordeling. Een vrouwelijke advocaat (Nathalie Baye) wordt overgehaald mee te helpen met de verdediging in de overtuiging dat de verdachte onschuldig is. Dat speelt zich af aan het begin van deze eeuw.
Dan gaan we over naar het politieonderzoek dat van start gaat in 1993. Zeven jaar lang zit de pas aangestelde inspecteur (Raphaël Personnaz) achter de seriemoordenaar aan. Het is de eerste zaak waar hij mee te maken krijgt. Er worden fouten gemaakt tijdens het onderzoek, er is een strijd tussen ego's, wie pakt de moordenaar? Is de moordenaar een Noord-Afrikaan, heeft hij een Egyptische voetafdruk? Pas helemaal aan het einde, tijdens het verhoor dat de inspecteur heeft met de verdachte, wordt duidelijk of die man werkelijk de schuldige is en of hij veroordeeld zal worden.

Alléluiah

Vreemdste film is Alléluia (Fabrice du Welz). Eveneens een waargebeurd verhaal over een man (Laurent Lucas) en een moordlustige vrouw (Lola Duenas). De man is een vrouwenversierder die op slinkse wijze vrouwen geld afhandig maakt om in zijn levensonderhoud te voorzien. Als hij zich verbindt aan Gloria loopt de situatie al snel uit de hand. Moordend trekken ze door het land. Wat de film intrigerend maakt is dat je niet echt snapt waarom ze doen wat ze doen. Maar dit is dermate spannend in beeld gebracht waardoor je toch in het verhaal en hun waanzin mee gaat. Hier en daar deed het me denken aan David Lynch en aan Natural Born Killers van Oliver Stone, met name in de waanzin van de hoofdrolspelers.

De moeite waard om de site te bekijken om te zien welke films er nog meer zijn. Eentje noem ik nog, ieder jaar is er ook een klassieker en dit jaar is dat Ascenseur pour l'échafaud van Louis Malle met in de hoofdrol Jeanne Moreau en wereldberoemde muziek van Miles Davis.

Uiteraard vond ikzelf het ditmaal ook de moeite waard om een kaartje te kopen. Ik kende het festival al een paar jaar maar deed dat nog niet eerder.

Reacties

Populaire posts